Els dijous 2, 9, 16, 23 i 30 de novembre es va celebrar el Curs Eivissenc de Cultura de 2023, en 5 sessions a Sa Nostra Sala (c- d’Aragó, 17, Eivissa), un sopar de cuina eivissenca i un taller també de cuina eivissenca, els dies 17 i 25 de novembre, respectivament.
Amb una gran assistència de públic a les activitats a Sa Nostra Sala i una valoració molt alta per part dels assistents, l’Institut d’Estudis Eivissencs ha volgut dedicar el seu curs eivissenc de cultura a un dels aspectes més identificatius d’una cultura: la seua gastronomia. Ben cert és que les illes Pitiüses gaudeixen d’una cuina ben identificada i valorada però que encara ho podria ser més. La manera de cuinar, els aliments amb què es fa, els usos i costums, les tradicions culinàries, el calendari gastronòmic d’Eivissa i Formentera, són un dels aspectes més definitoris d’aquestes terres.
Des d’una societat basada en el sector primari i en l’autoconsum a la societat actual, terciaritzada i globalitzada, han arribat receptes, plats, maneres de fer que es duen a terme a moltes de les llars i molts dels restaurants d’Eivissa i Formentera. Ara bé, els canvis socials, culturals, econòmics, de comunicacions han afectat la manera de cuina tradicional d’eivissencs i formenterers? Ben cert que sí. Però, fins a quin punt? El receptari tradicional de les Pitiüses ha de ser inamovible o es pot adaptar (si no ho ha fet ja) als nous temps? A aquestes i tantes altres qüestions són a les què els participants del curs miraran de donar resposta.
Com que el fet alimentari i culinari no pot ser tengut en compte només en el pla teòric, enguany el curs anirà més enllà de les clàssiques conferències i taules redones. Així, els assistents al curs tenguren la possibilitat d’assistir a un sopar degustació de cuina eivissenca i de participar en un taller de cuina eivissenca, activitats amb una restricció d’aforament. A més, es pogué veure una exposició de productes de quilòmetre zero pitiús i es llegiren poemes relacionats amb la gastronomia. Esperam que el programa fos del vostre gust.
Les sessions a Sa Nostra Sala foren transmeses en directe per internet, tal com ha fet darrerament l’IEE.
Programa
Dijous 2 de novembre
El receptari pitiús tradicional publicat (Joan Castelló Guasch) i l’alimentació a les Pitiüses preturístiques
Felip Cirer Costa, director de l’Enciclopèdia d’Eivissa i Formentera.
Presenta: Maurici Cuesta i Labèrnia.
Dijous 9 de novembre
De la mar i la terra al plat: la producció alimentària pitiüsa. Exposició de quilòmetre zero pitiús
Josep Lluís Joan, tècnic de promoció de la qualitat agroalimentària, Consell d’Eivissa.
Presenta: Amèlia Torres Roig.
Dijous 16 de novembre
La cuina als Països Catalans, reivindicada
Maria Nicolau Rocabayera, cuinera d’ofici.
Presenta: Maria Tur Ribas.
Dijous 23 de novembre
La cuina a les Pitiüses des dels fogons. Taula redona.
José Miguel Bonet Cardona (Restaurant es Ventall), Joan Roig Planells (Restaurant es Guillemis), Antònia Marí Ribas can Pep Gaspar (Restaurant Sa Soca), Felipe de la Peña, Paco Marí Ferrer (Mesón de Paco).
Modera: Marta Torres Molina, periodista
Dijous 30 de novembre
La cuina a les Pitiüses des de casa i l’escola. Taula redona.
Maria José Amengual, Marina Ribas Torres i Juan Fernández (IES Isidor Macabich).
Modera: Antoni Manonelles Bölle.
Divendres 17 de novembre
Sopar de cuina eivissenca
Restaurant des Club Nàutic d’Eivissa (port d’Eivissa).
Dissabte 25 de novembre
Taller de cuina eivissenca
Aula es Graner. Forn Can Coves. Carrer des Fusters, 6, polígon industrial del Pou de na Maciana, Sant Rafel de sa Creu. A càrrec de Catalina Riera Marí, Marga Orell Azaustre i Paco Marí Ferrer.
Direcció: Maurici Cuesta i Labèrnia.