Cantar, ballar i sonar: Avui i demà.

El dia 26 de maig, a dins dels actes celebrats amb motiu de l’exposició: “Cent Anys de Obra dels Cançoner Popular de Catalunya (1922-1940)” tengué lloc una taula rodona que sota el títol: “Cantar, ballar i sonar. Avui i demà” tractà la situació actual i futura de les nostres cançons, sonades i balls tradicionals.

Hi prengueren part experts en el tema com ara Ignasi Carrero, Toni Sendic, Cati Marí Serra i Vicent Palermet.

D’esquerra a dreta: Ignasi Carrero, Toni Sendic, Toni
Manonelles (moderador), Vicent Palermet i Cati Marí Serra.


Durant l’acte els conferenciants coincidiren en el fet que la nostra cançó tradicional, especialment l’estil anomenat redoblat, presenta una situació crítica amb un futur més que incert.


Futur, en canvi, molt més positiu predigueren els ponents per a els balls tradicionals pitiusos, tot i que amb la necessitat de potenciar la vessant popular de les ballades front al folklorisme ara per ara dominant.


Igualment positiva es considerà la situació de la música instrumental, donat que en l’actualitat possiblement hi ha més sonadors que mai abans. l’Únic emperò es posà en el fet de la manca de creació de noves gaites i sonades o la pèrdua del factor d’improvisació a l’hora d’executar les sonades, especialment les de ball.