75 aniversari de la fundació de l’Institut d’Estudis Eivissencs: Conferència de Felip Cirer “La fundació i el seu context”

En el marc del 75è aniversari de la fundació de l’Institut d’Estudis Eivissencs, Felip Cirer ens ha oferit una conferència reveladora i profundament reflexiva, titulada “La fundació de l’Institut i el seu context, una proposta fallida”. Aquest esdeveniment, que forma part d’una sèrie d’actes commemoratius, ens convida a mirar enrere per comprendre millor els orígens i els desafiaments que va afrontar aquesta institució des de la seva concepció.

El conferenciant, Felip Cirer, amb la vicepresidenta de l’Institut Fanny Planells.

La conferència de Cirer, disponible per a tots els interessats a través del canal de YouTube a l’enllaç que trobareu més avall, no només serveix com a crònica d’un moment històric, sinó també com a anàlisi crítica del que va significar “una proposta fallida” en el context de l’època. A través de la seva exposició, Cirer desplega una narrativa que ens porta des de les causes, l’entusiasme i l’esperança que va envoltar la fundació de l’Institut, fins als obstacles i les realitats que finalment van conduir a la seva no materialització com s’havia pensat inicialment.

Un moment de la conferència.

La conferència destaca per la seva capacitat de connectar els fets històrics amb les qüestions culturals, socials i polítiques que van influir en el desenvolupament de l’Institut d’Estudis Eivissencs. Cirer, amb la seva meticulosa investigació, ens ofereix una visió detallada de les personalitats clau que van impulsar la fundació de l’Institut, així com dels ideals que els van motivar. A més, no esquiva els desafiaments interns i externs que van afectar aquesta iniciativa, proporcionant així una comprensió completa del context en què es va desenvolupar aquest episodi de la història d’Eivissa.

Quan ja pareixia que l’institució estava destinada a una mort lenta, un grup de joves entusiastes varen reprendre l’iniciativa i amb una “refundació” que és la que ara entenem com a Institut. En aquest punt històric va acabar la conferència.

A la xerrada posterior, alguns dels assistents a aquella refundació varen aportar dades històriques curioses i poc conegudes.

Els assistents, vàrem poder gaudir d’una estampa final entre peculiar i impressionant quan tres dels presidents del l’Institut varen bufar ses espelmes (amb el número 75) d’un flaó fet a pisos!

Els tres presidents i el “flaó d’aniversari”.