Lotsogabe (Sense vergonya)

de Bernat Joan i Marí

El grup de teatre de l’Institut d’Estudis Eivissencs va posar en escena Lotsogabe (Sense Vergonya), obra escrita per Bernat Joan i dirigida per Àngels Martínez. Les representacions varen tenir lloc el divendres 17 i el dissabte 18 de maig a l’Auditori de Cas Serres.

Com ja es costum, el divendres al matí hi va haver una representació gratuïta per a estudiants, a la que va asistir alumnat de tres instituts d’Eivissa. Les sessions de divendres i dissabte a la tarda, obertes al públic, varen tenir una gran acollida.

Els quinze actors i actrius que pujaren a l’escenari, representaren diverses escenes en les que s’intentava treure l’estigma que encara avui provoquen les malaltíes mentals.

Des de fa segles, la malaltia mental ha estat envoltada de tota una intensa calitja de prejudicis i pors. Fins fa ben poc hom considerava les persones que patien alguna d’aquestes malalties com a “endemoniades” i se les rebutjava de manera contundent i acrítica. Encara avui, quan la ciència no té cap tipus de dubte sobre el fet que la malaltia mental parteix de les mateixes mecàniques que qualsevol altra dolència (l’ocasiona un determinat funcionament de la química del cervell), encara es troba envoltada d’una aurèola de prejudici i misteri, i les persones que la pateixen es veuen sotmeses a diferents tipus de discriminacions dins la societat.

Això pot produir vergonya, vergonya de patir una dolència que ningú no tria voluntàriament. Lotsogabe (sense vergonya) constitueix un crit en defensa de la dignitat de qui pateix una malaltia mental, una imprecació contra la vergonya que sovent ha hagut de patir i un intent de laminar, en la mesura en què es pugui fer a través del teatre, els prejudicis encara existents.