Pròxima “Setmana de l’aigua” amb la col·laboració de la l’Aliança per l’aigua i l’Associació de vesins d’es Rafal Trobat

L’Institut d’Estudis Eivissencs celebrarà una setmana monogràfica sobre l’aigua juntament amb l’Aliança per l’aigua durant els dies 22 i 26 de maig de 2024.

A Eivissa i Formentera, l’aigua no és només un recurs; és un eix vertebrador que uneix diferents sectors productius i socials. Des del camp, on l’aigua és fonamental per mantenir els cultius autòctons, fins al turisme, que és un dels pilars econòmics de les illes, la gestió eficient de l’aigua és clau per a la sostenibilitat de tots els sectors. La sobreexplotació de l’aigua pot portar a conseqüències devastadores, incloent-hi la salinització dels aqüífers i la pèrdua de biodiversitat. Tots els agents civils hem d’estar units per exigir un ús racional i sostenible de l’aigua així com col·laborar en la difusió de la seva importància i valors.

L’Aliança per l’aigua és una organització que promou la gestió sostenible d’Eivissa i Formentera mitjançant l’impuls de projectes de governança, educació i investigació.

El dimecres dia 22 de maig a les 19:30 h tindrà lloc, a la seu de l’Institut (Via Púnica 29), la conferència “L’aigua a Eivissa: present i futur” on diversos membres de l’Aliança ens explicaran quina és la situació real quant a consum i producció d’aigua així com els problemes de distribució i tractament. També ens mostraran quines són les mesures mínimes que s’haurien de prendre des d’una perspectiva tècnica per intentar revertir la situació.

El diumenge 26 de maig a les 10:00 h farem una excursió a n’es Rafal Trobat on membres de l’Associació de vesins ens mostraran diferents aspectes de l’aqüífer més gros d’Eivissa (es de sa Serra Grossa) així com les iniciatives innovadores i sostenibles que han posat en marxa per recollir aigua, recuperar els recursos hídrics i reintroduir espècies com ara el calàpet.

Dades de l’excursió:

  • Hora de sortida: 10:00 h
  • Punt de Trobada: Porta des Club de Campo.
  • Durada estimada: 4h
  • Dificultat: Baixa-Mitja
  • Equipament: Calçat adequat per caminar
  • Apte per famílies

En pròximes edicions de la setmana de l’aigua es podran visitar altres infraestructures hídriques d’Eivissa i Formentera.

Les dues activitats van destinades als socis de l’Institut, però estan obertes al públic en general.

Biografies dels ponents de la conferència

María de los Ángeles Marí Puig (presidenta de l’Aliança per l’Aigua)
Economista, des de l’any 2012 és secretaria general de la junta directiva de la Petita i Mitjana Empresa d’Eivissa i Formentera (PIMEEF), càrrec que compagina, des de desembre de 2020, amb la presidència de l’Aliança per l’Aigua d’Eivissa i Formentera amb la voluntat de promoure una gestió integrada i sostenible de l’aigua a les Pitiüses.
Rafael Tur Tur (tresorer i portaveu de l’Aliança per l’Aigua)
Llicenciat en dret laboral i activista mediambiental des de fa més de trenta anys, actualment és el tresorer i portaveu de l’Aliança per l’aigua, també desenvolupa activitats de gestió i custòdia del territori en l’Associació de Veïns des Rafal Trobat i forma part de l’Associació de Propietaris Forestals d’Eivissa.
Marina Moheno de la Cruz (coordinadora técnica de
l’Aliança per l’Aigua)

Enginyera Ambiental, especialista en Diagnòstic i Gestió Ambiental, s’ha dedicat els últims deu anys a col·laborar en Projectes d’Avaluació d’Impacte Ambiental de plataformes marines i en el sector de la construcció hotelera. Actualment, és la coordinadora de l’Aliança per l’Aigua, on lidera diversos projectes de difusió, educació i recerca per a la instauració d’un model sostenible en la gestió del cicle integral de l’aigua de les Pitiüses.
Juan Calvo Cubero (director tècnic de l’Aliança per l’aigua)
És Doctor en Ciències Biològiques i llicenciat en Ciències de la Mar. Ha exercit com a secretari general de l’Agència Balear de l’Aigua i Qualitat Ambiental en la passada legislatura. Té vint anys d’experiència en consultoria i recerca en projectes i iniciatives relacionades amb governança de l’aigua, restauració d’aiguamolls, solucions basades en la naturalesa, adaptació al canvi climàtic, conservació marina i implementació d’indicadors de sostenibilitat.