Entrevista del Diario de Ibiza al president de l’IEE Marià Marí

Enllaç a l’entrevista.

L’Institut d’Estudis Eivissencs (IEE) celebra el seu 75è aniversari aquest 2024, i les seves línies d’actuació es centren en el medi ambient, la cultura i la llengua catalana, àmbits on es presenten nombrosos reptes. En una entrevista a Diario de Ibiza, el president de l’entitat des de 2015, Marià Mayans, reflexiona sobre els èxits assolits i els desafiaments futurs. Actualment, l’IEE compta amb uns 700 socis, i entre els seus objectius destaca l’integració de més joves, objectiu en el qual estan obtenint bons resultats.

Mayans destaca com a principal èxit del IEE el fet d’haver evitat l’urbanització de ses Salines el 1977, una victòria que simbolitza la importància de la seva existència. Pel que fa als reptes futurs, es fa èmfasi en la defensa de la terra, la llengua i la cultura, destacant la necessitat de respectar el territori, normalitzar la llengua catalana i mantenir viva la cultura. El president expressa preocupació pel creixement descontrolat, la saturació per l’excessiu nombre de cotxes a l’estiu i els problemes de mobilitat i habitatge a l’illa.

L’IEE treballa per reduir l’edat mitjana dels seus membres i col·labora amb altres col·lectius culturals joves, intentant integrar-los i fomentar una participació activa. Mayans considera crucial que la llengua catalana guanyi presència en tots els àmbits, tant formals com informals, i es compromet en la lluita contra l’anticatalanisme i en la promoció de la identitat i cultura ibicenques.

Finalment, Mayans critica els moviments per eliminar el requisit lingüístic en sectors com la sanitat i s’oposa a les polítiques que podrien debilitar la cultura i llengua catalanes a les Balears. Malgrat els desafiaments, el president de l’IEE es mostra optimista sobre el futur de l’entitat i la seva capacitat per seguir influenciant positivament la societat ibicenca.